lauantai 30. toukokuuta 2015

Troijan sopimus





Viime viikonloppuna Suomen Maan ystävät saivat kauan odotetun vieraan Euroopasta, eli jättiläismäisen puhallettavan Troijan hevosen!  

Kuten Troijan hevonen aikoinaan, esitetään myös TTIP lahjana, joka tuo mukanaan talouskasvua ja työpaikkoja. Todellisuudessa sopimus sisältää kuitenkin suuria uhkia. Hevonen on kiertänyt jo yli vuoden ajan ympäri Eurooppaa muistuttamassa ihmisiä EU:n ja Yhdysvaltojen neuvotteleman TTIP-sopimuksen uhista. Suomessa hevonen toi kiinnostuneita allekirjoittamaan eurooppalaisen kansalaisaloitteen TTIP- ja CETA-sopimuksia vastaan ja mainosti näkyvästi TTIP-toimijoiden vapaakauppa.fi-sivua. 

TTIP-sopimuksen tarkoituksena on yhdenmukaistaa EU:n ja Yhdysvaltojen sääntelyä ja poistaa kaupan esteitä. Elinkeinoelämä on vaatinut esimerkiksi ruokaturvallisuutta koskevien standardiemme laskemista osana sopimusta (1). Huolimatta kansalaispaineen aikaansaamasta julkisuuden lisääntymisestä, ovat esimerkiksi valmiiksi neuvotellut sopimustekstit edelleen salassa pidettäviä (2). Sopimuksen lopullisia vaikutuksia voimme siis yhä vain arvailla, mutta jo ennen sopimuksen voimaantuloa, ovat neuvottelut rajoittaneet EU:n kansalaistensa terveyden hyväksi suunnittelemia toimia (3). Lisäksi sopimukseen halutaan yhä sisällyttää investointisuoja, jonka avulla kansainväliset investoijat voivat vaatia valtioilta pahimmillaan miljardien korvauksia ja painostaa näin valtioita itselleen mieluisiin päätöksiin (4).

Samalla kun tieto TTIP-sopimuksesta kasvaa, lisääntyy myös vastustus. Tämä nähtiin jo komission järjestämässä investointisuojaa koskevassa kuulemisessa, jossa 88 % vastanneista EU-kansalaisista vastusti sen lisäämistä sopimukseen (5). Myös mm. Saksa (6) ja Kreikka (7) vastustavat investointisuojan mukana oloa. Tähän mennessä epävirallinen eurooppalainen kansalaisaloite TTIP-sopimusta vastaan on kerännyt jo yli 1,9 miljoonaa nimeä, joista yli 30 000 Suomesta (8).


   
Kasvavasta vastustuksesta huolimatta sopimusta ajetaan yhä eteenpäin. EU oli järjestänyt festivaaleilla keskustelutilaisuuden teemalla "TTIP: uhka vai mahdollisuus"? Kaikki paikalle kutsutut puhujat pitivät sopimusta ennen kaikkea mahdollisuutena. Esimerkiksi järjestöedustus olisi varmasti tehnyt keskustelusta mielenkiintoisemman.  

1)      http://ttip2014.eu/files/content/docs/images/Camille_Perrin_TTIP_webinar_may_20_2014.pdf (kasvunedistäjä ractopamiinin sallimisesta)





Roope Kanninen 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti