maanantai 1. huhtikuuta 2013

Ruoka-aktivismia Euroopasta: Saksassa koolla 25 000 mielenosoittajaaOsallistuin ruoka- ja maatalousteemaiseen nuorten Maan ystävien tapaamiseen Berliinissä tammikuun loppupuolella. Mukana oli lisäkseni 13 henkeä eri Euroopan maiden sisarjärjestöistä.

Yhteisestä muutoksen halusta kertoo se, että lähes kaikki osallistujat kuuluivat omilla asuinalueillaan ruokapiiriin tai -osuuskuntaan. Erityisongelmat vaihtelevat maasta toiseen. Espanjalaisilla pinnalla on kysymys gm-maissista, ja unkarilainen osallistuja puhui Itä-Eurooppaa uhkaavasta viljelymaan haltuunotosta (land grabbing).
Ratkaisujen rakentamisesta mainittakoon, että Norjassa Maan ystävät innostavat jäseniään lähtemään maatila-talkoolaiseksi, ja Hollannissa nuoria rohkaistaan vihertämään koulunsa ruokalistaa. Tapaamisessa puolestaan treenattiin niittykasvi-siemenpommien tekemistä ja opittiin, miten näppärää sauvasekoittimella on valmistaa kauramaitoa. Esimerkiksi siemenpommien rakentelusta saa kesätapahtumiin iloisen työpajan, jonka yhteydessä on luontevaa jutella vaikkapa viljelysiementen patentoinnista tai gm-kasveista.


Verkostoitumiseen ja ideoiden jakoon keskittyneen kokoontumisen huippu oli osallistuminen hyvän ruoan ja hyvän maatalouden marssille. Se keräsi talviseen Berliiniin lauantaina 19.1. peräti 25 000 mielenosoittajaa ympäri Saksaa. Kulkueessa kannatettiin luomua, vaadittiin reiluja tuottajahintoja sekä vastustettiin gm-kasveja ja eläintehtaita. Mielenosoituksen pääviesti ”olemme saaneet tarpeeksemme teollisesta maataloudesta” oli suunnattu EU-politiikoille, jotka päättävät yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) uudistuksista kuluvan kevään ja kesän aikana. Berliinin marssi oli jatkoa viime syksynä muun muassa Helsingissä nähdyille marsseille.


Tammikuisen suurmarssin teki mahdolliseksi saksalaisten viljelijä-, ympäristö-, eläinsuojelu- ja kehitysyhteistyöjärjestöjen yhteistyö. Järjestöt ovat rakentaneet yhteisrintamaa ruokakysymysten ympärille parin viime vuoden ajan. Saksan Maan ystävät eli BUND on ollut keskeisesti mukana tässä prosessissa.


Myös Suomessa järjestöjen yhteistyötä on pyritty viime aikoina vahvistamaan. Vauhdittajana on ollut Luomuvallankumous-kampanja. Kampanjatyö on vasta alussa. Jos haluat päästä vallankumouksen tekijäksi, ilmoittaudu mukaan.

Päivi Mattila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti