maanantai 26. marraskuuta 2012

Politiikkaa ja kilpikonnia El SalvadorissaFriends of the Earth Internationalin joka toinen vuosi järjestettävä yleiskokokous, Biennial General Meeting, pidettiin tänä vuonna marraskuussa El Salvadorissa paikallisen CESTA - Friends of the Earth El Salvador -järjestön omistamalla yksityisellä luonnonsuojelualueella. Animasissa on yhdistetty majoitustilat, luonnonmukainen ruuantuotanto ja metsän suojelu. Osallistujat ympäri maailmaa pääsivät ihmettelemään alueen biodiversiteettiä liskoista lintuihin, sekä monelle vähän järkyttävääkin teknistä edistysaskelta: erottelevaa kompostivessaa.
Kokouksen kuluessa puitiin erityisen keskeisesti poliittis-taloudellisen järjestelmän ja ympäristön suhdetta sekä tarvetta määritellä sitä, missä ollaan ja mihin voitaisiin olla menossa. Kansainvälinen yhteisymmärrys saavutettiin muun muassa siinä, että ylikuluttaminen ja fossiilisten polttoaineiden käyttö sekä suuret ympäristöä tuhoavat projektit ovat ongelma. Vastauksien etsiminen uudelle suunnalle olikin haastavampi urakka.

Äänestys
Jo kokousta edeltävässä ilmastomuutoksen ja magaprojektien vaikutuksista kärsivien ihmisten ja yhteisöjen liikkeen MOVIACin konferenssissä käytiin erilaisia paikallistason ratkaisuja läpi. Latinalaisen Amerikan alueella on esimerkiksi merkittäviä energiaomavaraisuuskokeiluja, ruokasuvereniteettiin suhtaudutaan vakavasti. Plantaaseja, GMO-viljelyä ja ympäristölle ja paikallisyhteisöille haitallisiin suuriin energiaprojekteihin suhtaudutaan nihkeästi. Aikapankkeja pidetään myönteisenä esimerkkinä vaihtosuhteiden muodostumisesta tavalla, joka ei lisää kulutusta.

Kokouksen aikana esiin nousi monissa yhteyksissä sosiaalisissa kamppailuissa ja ympäristöliikkeissä aktiivisesti toimivien ihmisten kohtaama vaino, katoamiset ja murhat. Eri puolilla maailmaa järjestöjen toimistoihin murtaudutaan raskauttavien ”todisteiden” hankkimistarkoituksessa. Hallitukset ja megaprojektien parissa työskentelevät yhtiöt ovat yhtä lailla lianneet kätensä.

Meksikolaiset mielenosoituksessa
Nelipäiväisen tapaamisen kuluessa etsittiin keinoja turvata aktivistien toimintamahdollisuudet ja henki. FoEI:ssä toimii ryhmä, joka kehittelee toimintamahdollisuuksia ja mahdollisia solidaarisuustoiminnan muotoja esimerkiksi kadonneen kolumbialaisen Miguen Ángelon löytymisen jouduttamiseksi.

Kokouksessa valittiin Friends of the Earth Internationalille uusi hallitus vuosille 2013-2014. Järjestön uusi puheenjohtaja Nnimmo Basseyn nelivuotisen kauden jälkeen on kroatialainen Jagoda Munić.

Neljän päivän kokoustamisen ja työryhmien jälkeen tutustuimme CESTAn paikallistason työhön merenpinnan nousun vaikutuksesta kärsivällä mangrovealueella Tyynen meren rannalla. Suoran tuhoutumisen lisäksi aluetta uhkaavat suunnitellut hotellialueet ja turismin välilliset vaikutukset. Paikallisyhteisöt kehittelevät selviytymisstrategioita, joita yksi on yhteisön omissa käsissä oleva turismi.

Kuoleva Mangrove
Varsinkin meillä pohjoisesta tuleville ja sisämaassa eläville oli hieno kokemus osallistua paikallisyhteisön kilpikonniensuojeluprojektin tähtihetkeen: pienten konnien mereen päästämiseen. Vain harva selviää hengissä palatakseen aikuisena samalle rannalle munimaan.

Kilpikonnavauva

Mervi Leppäkorpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti